X
Gratis frakt ved kjøp over 500krGratis frakt over 500,-
Søk
Filter
Lukk
Logg inn

Info om sølv

Gullsmed Aas orienterer

Sølv

Fakta:

I Norge har vi utvunnet sølv i Kongsberg siden 1632. I naturen finnes sølv som korn, tråder og klumper. Det har en ren hvithet og glans. Sølvet svertes av svovelvannstoff som alltid forekommer i atmosfæren. Dette kaller vi anløping. Rent sølv er svært mykt og en terning på 1 cm kan trekkes til en 1600m lang tråd. Hovedforekomster: Mexico, tidligere Sovjetunionen, Peru, Canada og USA. Kjemisk tegn: Ag B Smeltepunkt: 954 grader B hardhet: 2,5 B 3 (Mohs skala) Egenvekt: 10,6

 Smykker:

Sølv er et mykt metall som må legeres (blandes ut) med andre metaller, hovedsakelig kobber, før det brukes i smykker og bestikk. Vanligst er 830/1000 og  925/1000 (Sterling sølv).

830 brukes mest i bestikk og 925  i smykker som stemples med de tilsvarende tallene.

Sølv er et blank-hvitt metall. I moderne smykker ønsker man ofte en grå/sort farge, derfor blir sølvet oxydert. Oxyderingen er en kjemisk prosess som gir smykket en grå hinne. Denne kan slites av og kjemiske stoffer, som f. eks. syrer i huden, kan også påvirke oxyderingen.

Også oxyderte smykker kan anløpe. Denne anløpingen må fjernes forsiktig med sølvklut, ikke sølvdypp, da denne også tar bort oxyderingen.

 Sølvbestikk:

Sølvbestikk lages som regel av legeringen 830, dvs. 830 deler sølv leges med 170 deler andre metaller,m hovedsakelig kobber, for å få en bestmulig hardhet. Denne legeringen blir ikke helt sølvblank, derfor påfører man det ferdige bestikket et tynt belegg med rent sølv. Dette belegget er veldig slitesterk og kan holde seg blankt i mange år. Bladet på knivene er laget i rustfritt stål. I dag lager man ikke lenger tagger på knivbladet, fordi det skader gaflene. Fordi sølvet er bakteriedrepende er det velegnet for bestikk.

 Sølvplett:

Gjenstanden er som regel laget av en rimelig metall-legering som er forsølvet.  Norsk plettbestikk lages i dag hovedsakelig i 60 grams forsølving, dvs. at det går med 60 gr rent sølv til å forsølve 24 spisedeler.

 

Bruk:

Sølvbestikk oppbevares best i syrefrie plastposer eller i spesialetuier. Obs: ikke bruk gummi-strikk rundt posene, da gummien inneholder stoffer som forårsaker mørke flekker som er meget vanskelige å fjerne. Sørg for at sølvet alltid er helt tørt før du legger det i plast.

Sølv er mykere enn det meste det kommer i kontakt med, og riper og hakk kan oppstå. Dette er årsak til slitasje (f. eks. klør på ringer med stener er spesielt utsatt). Merk: sølv sliter også på sølv: kjede mot anheng B ring mot ring B armbånd ledd mot ledd. Ta derfor alltid av deg alle smykker, ringer og armbånd ved grovt arbeid, trening og når du sover. Anløping: Når sølvet anløper danner det seg en gulbrun hinne utenpå som kan fjernes med forskjellige pleiemidler. Vi gir råd om hvilke som bør brukes til hva.

 Kom innom Gullsmed Aas hvis du vil vite mer.